2000 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
Menü
Giriş
Şifremi Unuttum
Sepetim
Roman Nasıl Yazılır?
31.08.2020

Roman Nasıl Yazılır?

Roman Nasıl Yazılır?

Roman aslında sinemanın kitaba girmiş halidir. İnsan kendini romanın içinde bulur genelde ve okudukça içine daha da girer. Okurların kitaba bağlanması ve okurları derinden etkilemek için kitabın iyi yazılması gerek. Okurun bam teline dokunmak gerek. Peki iyi bir roman yazmak için neler yapılabilir? Kitap Vadisi blog olarak bu yazımızda iyi kitap yazmanın yöntemlerini derledik.

İlk Adım Nedir?

Roman yazmak gerçekten zor iştir. Gazeteciler, blog yazarları, senaristler, çocuk kitabı yazarlarının hemen hepsi, tüm bu zorluklarına karşın roman yazmak isterler. Peki nasıl başlamak gerek? Öncelikle ilk adımı atmak için gereken cesareti toplayın ve yazmak istediğiniz konu ile ilgili araştırmalara başlayın. Aklınızda birkaç konu varsa, içlerinden sizi en çok cezbedeni seçin.

Roman Temanızı Belirleyin

Olayların gelişmesi, yer, dönem ve karakterler üzerine kafa yormaya başlamadan önce bu soruya ister tek bir kelimeyle ister kısa bir cümleyle net bir yanıt vererek temanızı belirlemelisiniz.

Roman Sıralı Olmak Zorunda Değil

Romanınızın temasını büyük ihtimalle kişisel tecrübeniz olan bir alandan seçeceksiniz. Ancak roman bir otobiyografi değildir. Temanız burada da devreye girerek sizden kendisiyle ilgisi olmayan otobiyografik hikayeleri çıkarmanızı, ilgili olanları da biraz değiştirmenizi isteyecektir. Olayları zaman sırasıyla değil de sırasını biraz kişilerle ilgilendirirseniz romanınız daha çekici olabilir.

Bakış Açıları ve Anlatıcı Kim Olacak?

Romanı kimin ağzından yazacağınızın birden çok seçeneği vardır. Bazı bölümleri birinci tekil şahsın, bazı bölümleri üçüncü tekil şahsın ağzından anlatılabilir. Her biri farklı bir hikâye anlatan birkaç anlatıcı kullanılabilir ya da aynı hikâyeyi farklı ağızlardan yazabilirsiniz. Çiçeği burnunda bir roman yazarı için en kolayı üçüncü kişinin ağzından yazmaktır. Yeni bir yazar, yolun başında olduğunu unutmamalı ve hırslarını dengelemelidir.

Ana Karakter Kim Olacak?

Romanı roman yapan ana karakter ya da kahramandır. Olay örgüsünü roman karakterleriniz oluşturacak. Romanınızı üçüncü kişinin ağzından anlatsanız dahi, okurun duygusal enerjisini boşaltacağı bir ana karakter yaratmanız gerekir. Kusurları da olsa sevimli bir karakter olmalıdır bu, fakat fazla sevimli bir karakter okura inandırıcı ve ilginç gelmez. Ayrıca çok fazla ana karakterden kaçınmanız iyi olacaktır.

Doğru Bilgiler Vermek Önemli

Romanınızda iyi bildiğiniz yerleri kullanmanız önemli. Çok iyi bildiğiniz bir şehir ya da o şehrin bir bölgesi varsa, bu bilgiden yararlanmanız yerinde olur. Çünkü okur size güvenmek, verdiğiniz bilginin doğru olduğuna inanmak ister.
Romanın Süresini Belirleyin

Vermeniz gereken bir diğer önemli karar da romanın ne kadar süreyi kapsayacağı ve ne zaman biteceği. Romanınıza bir bitiş tarihi koyarak yazma aşamanızı çok daha planlı bir hale getirebilirsiniz.
Şimdiden keyifli ve güzel bir yazma dönemi dileriz.

Blog Son Eklenenler
Eğlenceli Kitaplar Listesi
Eğlenceli Kitaplar Listesi

BLOG

Kitap okumayı sevenler için pek çok cep telefonu uygulaması var. Bu uygulamalardan bazılarını sizler için inceledik.

Devamını Oku
11.11.2020
Kitabın Tarihi ve Gelişimi
Kitabın Tarihi ve Gelişimi

BLOG

Tarih yazı ile başlar. Bilginin gelişimi, birikimi, aktarımı ve yayılması en kolay şekliyle yazı ile sağlanır.

Devamını Oku
31.10.2020
İlk Kitabın Tarihi
İlk Kitabın Tarihi

BLOG

M.Ö. 3200’lü yıllarda Sümerliler tarafından yazının keşfedilmesi ile yazı tarih boyu evreler geçirerek gelişecek ve birden çok bilginin uzun bir halde sunulmasını sağlayacak, bugün  kitap  dediğimiz kavramı karşımıza çıkaracaktır.

Devamını Oku
18.10.2020
Bebeğinize Neden Kitap Okumalısınız?
Bebeğinize Neden Kitap Okumalısınız?

BLOG

Kitaplar anne, baba ve çocuklar arasında etkileşimli ilişkileri sağlamlaştırma açısından önemlidir. Bebeğin dil gelişiminde oldukça faydalı olan kitapları bebeğiniz ile kısa sürede tanıştırmalısınız. Bebeğinize kitap okumak zihinsel bir eylem olduğu kadar kültürel de bir eylemdir. 

Devamını Oku
08.10.2020
En İyi Aşk Romanları
En İyi Aşk Romanları

BLOG

Aşk herkesin kalp ritmini değiştiren, bazen mutluluk bazen de acı veren ve hayatımızda nadir karşılaştığımız bir duygudur. Romantik kitap okurları için hazırladığımız en iyi aşk romanları listesi ile aşka bambaşka gözlerle bakacak, başka aşklara yakından tanık olacaksınız. Kalbinizin orta yerine oturan bir fil, yüzünüze düşen bir damla gözyaşı, hafifçe bir tebessüm ile okuyacağınız Dünya ve Türk edebiyatının en iyi aşk romanlarını sizler için derledik

Devamını Oku
06.10.2020
Eğlenceli Kitaplar Listesi
Eğlenceli Kitaplar Listesi

BLOG

Yazarlar için en önemli yazma sebebi kalıcı bir eser bırakmaktır. Farklı yaklaşımlar ve farklı anlatımlar kullanılarak yazılar eserler arasında tabi ki Dünya klasikleri var. Bunun dışında redit sitesinin en eğlenceli ve akılda kalan kitaplar listesine giren 20 eser şöyle: Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) - George Orwell George Orwell'in yazdığı milenyum yıllarının dünyasında yaşadıklarımızı en iyi anlatan romandır da diyebiliriz. İnsanların nasıl da her şeyden korkan bir hale getirildiklerini çok iyi anlatır. Okurken her satırı içinize işleyeceğinden etkisinden kurtulmanız da kolay olmaz  

Devamını Oku
05.09.2020
Kitaplığımı Nasıl Yerleştirebilirim?
Kitaplığımı Nasıl Yerleştirebilirim?

BLOG

Aslında pek çok alternatif olmasına rağmen okuduğumuz kitapları kitaplığımıza rasgele yerleştiririz genellikle. Tam da şu an kitaplığınıza baktığınızı hisseder gibiyiz. Eğer sıralama yapamayacak kadar az kitabınız varsa, yazının devamını okumanıza gerek yok, öncelikte gidip biraz daha kitap almanızı tavsiye ederiz. İşte kitapları düzenleme sanatı:

Devamını Oku
03.09.2020
Kitap Okuma Alternatifleri: e-kitap
Kitap Okuma Alternatifleri: e-kitap

BLOG

Eskiden basılı olarak okuduğumuz kitap, gazete ve dergiler yerlerini e-kitaplara bıraktı. Artık çoğu kişi basılı yayınların yerine elektronik kitapları okumayı ya da dinlemeyi tercih ediyor. Çevre dostu olan bu elektronik kitaplara geçişle daha az ağaç kesiliyor. Kitap okuma alışkanlığı konusunda Türkiye uzun yıllardır dünya ortalamasının gerisinde kalıyor. Dikkat çekici düzeyde düşük olan okuma alışkanlığının sebepleri ile ilgili pek çok farklı görüş var. Nedeni her ne olursa olsun kitap okumaya ayrılmayan zamanın bir kısmının teknolojik cihazlarda geçirildiği ise bir gerçek. Elektronik kitapların dünya çapında yaygınlaşması, ülkemizdeki kitlenin de son zamanlarda ilgisini çekmeye devam ediyor. En temel hali ile geleneksel kitapları mobil cihazlara sığdırılması anlamına geliyor. Bu da hareket halindeyken kitapları taşımayı, kitap içerisinde aradığımızı bulmayı son derece kolaylaştırıyor. Üstelik mekan ve zamandan bağımsız olarak kitap okuma imkanı sunan e-kitapların satın alınması da yine elektronik ortamda gerçekleştiğinden okuyuculara büyük kolaylık sağlıyor.

Devamını Oku
01.09.2020
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.