2000 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
Menü
Giriş
Şifremi Unuttum
Sepetim
Kültürel Konumlanış
27.02.2020

Kültürel Konumlanış

Kültürel Konumlanış

YAZAR: KİTAP VADİSİ EDİTÖR EKİBİ 

       Farisî kökenli bir ailede Hindistan’ın Mumbai şehrinde doğan, yüksek lisans ve doktora eğitimi için İngiltere’ye (Oxford’a) giden ve şu anda da Harward Üniversitesi’nde profesörlük yapmakta olan Homi K. Bhabha, post-kolonyal teori üzerine derinlikli metinler yazan bir akademisyen/teorisyen. E.Said, G.Spivak, F.Fanon, S.Hall vb. isimler gibi kendisi de bir sömürge ülkesi aydını olan Bhabha, metinlerinde sömürgecilik ve sonrasını, modernliği ve post-modernliği, kültür kuramlarını, emperyalizmi, diasporayı, ırk(çılık) ve kimlik meselelerini, çok-kültürlülüğü (hybridite) vb. konuları irdelemektedir. Çevrilmesi ve anlaşılması zor, bol miktarda referans ve gönderme içeren metinlerinden biri olan Kültürel Konumlanış adlı kitabında; “madun”dan “sınır”a, “melezlik”ten “dil ve dilsizlik”e, “öteki”nden “kimlik”e kadar birçok (post)modern meseleyi klişeleşmiş eleştirel söylemin dışında kalarak metinler-arası bir yöntemle imajinatif bir şekilde kritik etmektedir.

       Her paragrafında, irdelediği konuyla ilgili temel başka metinlere göndermede bulunan, yahut o metinleri baz alarak eleştirel teoriyi genişleterek sürdüren Kültürel Konumlanış; dili, içeriği ve üslubu açısından kendisini okuyucuya peyderpey açacak konsantre/kesif bir metin: konuyla ilgili, alt-yapıya sahip olmayan okuyucuların kavramakta oldukça zorlanacağı yoğunlukta bir metin.

     Kültürel Konumlanış’ın iredelediği bazı temel meseleler ise şunlar: Kozmopolitanizm vurgusu ve eleştirisiyle birlikte liberal ekonomi-politikaların dünya siyasetine (ve özellikle 3. Dünya ülkelerine pazarlanmasının) etkileri; modernliğin asimile edici teknolojik yayılmacılığı; “kültürel melezlik” olgusu bağlamında ve Heidegger’den mülhem “sınır”ın bir bitiş yeri değil bir başlangıç yeri olmaklığı; “yuvasızlık” ve “evsizlik” alegorileri üzerinden post-kolonyalizmin boyun eğdirdiği halklar; 3. Dünya’nın radikal dövüşken tavrıyla “ben-öteki” (veya Doğu-Batı) olarak sistematize ettiği kavganın yapaylığı; “teorik dil”in (dolayısıyla entelijansiya ve akademyanın) güç bloğu olan Batı’nın hegemonik  rolüyle gizli bir ittifak içinde olmaklığı ve bunu ayrıştırıcı (düşman üretici) bir şekilde kullanması; üretilen evrensel-kamusal alanların (festivaller, törenler, forumlar vb.) kültürel hegemonya sağlamak için kurulmuş politik araçlar oluşu; Eleştirel Teori’nin (Frankfurt Okulu’nun), Avrupa-merkezci bir kritik ve düşünce sistemi geliştirerek sömürgeci antropolojinin bir uzantısı işlevi görmesi; öteki’nin tanımlanıp nesne durumuna düşürülerek kültürel çatlağın derinleştirilmesi ve bunun örnekleri (Montesque’nin despot Türk’ü; Barthes’in Japonu; Kristeva’nın Çinlisi vs...); kültürel farklılık, kültürel çeşitlilik, kültürel belirsizlik, kültürel melezlik gibi olgular üzerinden kültürün anlam ve sembollerinin aslında temel bir birlik ve sabitlik içinde olmayışı (hatta aynı sembollerin/işaretlerin çevrilebileceği, yeniden tarihselleşebileceği, yeniden okunabileceği; dolayısıyla kültürün belirgin bir sınırı olmayışı, hybrid-kültür’ün söz konusu olmaklığı); Batı’nın kategorize ettiği doğa-kültür ayrımının ve özellikle kültür’ün aslî bir konum(landırılış) olmadığı; psiko-patolojide kültürün F.Fanon’dan hareketle ırk ve ırkçılık politikalarına yönelik sistemi içeriden eleştirir gibi görünen ama aslında besleyen (gaz alan, günah çıkartan) eleştirel söylemlerin sinsi yapısına aldanmamak gerektiği; kimlik meselesinden “öteki” problemine geçerek müphem yapının ifşa edilmesi gerektiği; oryantalist söylemlerin (gerek sözlü-yazılı anlatılarda, gerek işitsel-görsel medyada) inşa edilen öteki’nin konumlandırıldığı pozisyonun üretilmiş/yapay oluşunu (örneğin C.K. markasındaki Afrikalı bir negronun “hayvanî cinsel hovarda” imajı); bu temsillerin E.Said’in oryantalizm teorisiyle ilişkilendirilmesi; R.Bathes’ten mülhem bütün kimlik ve kültürel “temsillerin bir oluş ve bozuluş” olmaklığı; sömürgeci oryantalist söylemin yalnızca bir basitleştirme değil “hakikatin yanlış bir temsili” olduğu; bu temsillerin “bölünmüş kimlikler” doğurduğunu tespit ve tahlil eder.

    Bu yazı dahilinde temas edemediğimiz, dile getiremediğimiz birçok meseleyi daha farklı ve derinlikli bir açıdan irdeleyen Bhabha’nın Kültürel Konumlanış adlı kitabı hakkında Harward Üniversitesi profesörlerinden  S.Greenblatt şöyle der: “Kültürel Konumlanış, son derece akıllıca bir keşif ve yolunu kaybetme yolculuğudur. Kıvrak, ince ve korkusuz olan eserin gücü, günümüz dünyasında zorlu ve sarsıcı olan her şeye olan dikkat çekici açıklığında yatar.”

Blog Son Eklenenler
Eğlenceli Kitaplar Listesi
Eğlenceli Kitaplar Listesi

BLOG

Kitap okumayı sevenler için pek çok cep telefonu uygulaması var. Bu uygulamalardan bazılarını sizler için inceledik.

Devamını Oku
11.11.2020
Kitabın Tarihi ve Gelişimi
Kitabın Tarihi ve Gelişimi

BLOG

Tarih yazı ile başlar. Bilginin gelişimi, birikimi, aktarımı ve yayılması en kolay şekliyle yazı ile sağlanır.

Devamını Oku
31.10.2020
İlk Kitabın Tarihi
İlk Kitabın Tarihi

BLOG

M.Ö. 3200’lü yıllarda Sümerliler tarafından yazının keşfedilmesi ile yazı tarih boyu evreler geçirerek gelişecek ve birden çok bilginin uzun bir halde sunulmasını sağlayacak, bugün  kitap  dediğimiz kavramı karşımıza çıkaracaktır.

Devamını Oku
18.10.2020
Bebeğinize Neden Kitap Okumalısınız?
Bebeğinize Neden Kitap Okumalısınız?

BLOG

Kitaplar anne, baba ve çocuklar arasında etkileşimli ilişkileri sağlamlaştırma açısından önemlidir. Bebeğin dil gelişiminde oldukça faydalı olan kitapları bebeğiniz ile kısa sürede tanıştırmalısınız. Bebeğinize kitap okumak zihinsel bir eylem olduğu kadar kültürel de bir eylemdir. 

Devamını Oku
08.10.2020
En İyi Aşk Romanları
En İyi Aşk Romanları

BLOG

Aşk herkesin kalp ritmini değiştiren, bazen mutluluk bazen de acı veren ve hayatımızda nadir karşılaştığımız bir duygudur. Romantik kitap okurları için hazırladığımız en iyi aşk romanları listesi ile aşka bambaşka gözlerle bakacak, başka aşklara yakından tanık olacaksınız. Kalbinizin orta yerine oturan bir fil, yüzünüze düşen bir damla gözyaşı, hafifçe bir tebessüm ile okuyacağınız Dünya ve Türk edebiyatının en iyi aşk romanlarını sizler için derledik

Devamını Oku
06.10.2020
Eğlenceli Kitaplar Listesi
Eğlenceli Kitaplar Listesi

BLOG

Yazarlar için en önemli yazma sebebi kalıcı bir eser bırakmaktır. Farklı yaklaşımlar ve farklı anlatımlar kullanılarak yazılar eserler arasında tabi ki Dünya klasikleri var. Bunun dışında redit sitesinin en eğlenceli ve akılda kalan kitaplar listesine giren 20 eser şöyle: Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) - George Orwell George Orwell'in yazdığı milenyum yıllarının dünyasında yaşadıklarımızı en iyi anlatan romandır da diyebiliriz. İnsanların nasıl da her şeyden korkan bir hale getirildiklerini çok iyi anlatır. Okurken her satırı içinize işleyeceğinden etkisinden kurtulmanız da kolay olmaz  

Devamını Oku
05.09.2020
Kitaplığımı Nasıl Yerleştirebilirim?
Kitaplığımı Nasıl Yerleştirebilirim?

BLOG

Aslında pek çok alternatif olmasına rağmen okuduğumuz kitapları kitaplığımıza rasgele yerleştiririz genellikle. Tam da şu an kitaplığınıza baktığınızı hisseder gibiyiz. Eğer sıralama yapamayacak kadar az kitabınız varsa, yazının devamını okumanıza gerek yok, öncelikte gidip biraz daha kitap almanızı tavsiye ederiz. İşte kitapları düzenleme sanatı:

Devamını Oku
03.09.2020
Kitap Okuma Alternatifleri: e-kitap
Kitap Okuma Alternatifleri: e-kitap

BLOG

Eskiden basılı olarak okuduğumuz kitap, gazete ve dergiler yerlerini e-kitaplara bıraktı. Artık çoğu kişi basılı yayınların yerine elektronik kitapları okumayı ya da dinlemeyi tercih ediyor. Çevre dostu olan bu elektronik kitaplara geçişle daha az ağaç kesiliyor. Kitap okuma alışkanlığı konusunda Türkiye uzun yıllardır dünya ortalamasının gerisinde kalıyor. Dikkat çekici düzeyde düşük olan okuma alışkanlığının sebepleri ile ilgili pek çok farklı görüş var. Nedeni her ne olursa olsun kitap okumaya ayrılmayan zamanın bir kısmının teknolojik cihazlarda geçirildiği ise bir gerçek. Elektronik kitapların dünya çapında yaygınlaşması, ülkemizdeki kitlenin de son zamanlarda ilgisini çekmeye devam ediyor. En temel hali ile geleneksel kitapları mobil cihazlara sığdırılması anlamına geliyor. Bu da hareket halindeyken kitapları taşımayı, kitap içerisinde aradığımızı bulmayı son derece kolaylaştırıyor. Üstelik mekan ve zamandan bağımsız olarak kitap okuma imkanı sunan e-kitapların satın alınması da yine elektronik ortamda gerçekleştiğinden okuyuculara büyük kolaylık sağlıyor.

Devamını Oku
01.09.2020
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.