2000 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
Menü
Giriş
Şifremi Unuttum
Sepetim
Filtre
Kategoriler
Seçilen Filtreler
{{ SELECTED.TEXT }} ×
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE1_NAME }}
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE2_NAME }}
Marka
Model
{{ FILTER.NAME }}
Fiyat
Geçerken Adalet Ağaoğlu Everest Yayınları Stok Miktarı: 15
125,00 TL
75,00 TL
Toplam 1 ürün bulunmaktadır.

Adalet Ağaoğlu Kimdir?

Adalet Ağaoğlu, 23 Ekim 1929 yılında Ankara Nallıhan’da dünyaya gelmiştir. Yazar dört çocuklu bir ailenin ikinci çocuğudur ve ailenin tek kızıdır. Kumaş tüccarı olan babası Hafız Mustafa Sümer’dir. Adalet Ağaoğlu’nun kardeşleri 1925 doğumlu Dr. Cazip Sümer, 1930 doğumlu iş adamı Ayhan Sümer ve 1936 doğumlu oyun yazarı ve oyuncu Güner Sümerdir.

Yazar ilkokul eğitimini Nallıhan’da tamamlamış sonrasında ailesi ile birlikte Ankara’ya yerleşmiştir. Ortaöğrenimini Ankara Kız Lisesinde, üniversiteyi de 1950 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü okuyarak tamamlamıştır.

Lise yıllarında şiir yazmaya başlayan yazar, şiirden sonra oyun yazarlığına yönelerek ilk defa Ulus gazetesinde tiyatro eleştirmenliği yapmaya başlamıştır. Kaynak dergisinde yazdığı şiirler 1948 – 1950 yılları arasında yayımlanmıştır.

Adalet Ağaoğlu 20 yıla yakın süre TRT’de çeşitli görevlerde yer aldı. İlk radyo oyunu olan ‘Aşk Şarkısı’nı Ankara Radyosunda yayımladı. Radyoda görev yaptığı sıralarda yakın arkadaşları olan Kartal Tibet, Üner İlsever, Çetin Köroğlu, Nur Sabuncu ile Ankara’nın özel tiyatrosu ‘Meydan Sahnesi’ni kurdular. Yazar daha sonra ‘Meydan Sahne Dergisi’ni çıkardı. Tiyatro konusunda kendisini geliştirmek isteyen yazar 1953 yılında Paris’e gitti. Halim Ağaoğlu ile 1954 yılında dünya evine giren yazar, ilk romanını yazana kadar oyun yazarlığı yapmaya devam etmiştir.

Yazdığı oyunlardan olan ‘Çatıdaki Çatlak’ oyunu yasaklanınca Adalet Ağaoğlu roman yazmaya yöneldir. 1970 yılında TRT’den istifa ettikten sonra yazarlık dışında herhangi bir işle uğraşmadı. Çoğu yazar gibi o da zaman zaman takma isimler kullanmıştır. Bunlar; ‘Remüs Tealada’ ve ‘Parker Quinck’dir.

1973 yılında ilk romanı olan ‘Ölmeye Yatmak’ eserini yayımlayan yazar, bundan sonra yayımladığı tüm eserlerle büyük tartışmalara sebep olmuştur. Eserleri nedeniyle yazar hakkında birçok dava açılmış olsa da, yine eserleri sayesinde değerli ödüller kazanmıştır.

Adalet Ağaoğlu 1983 yılından itibaren İstanbul’da yaşamaya başlamıştır. 1996 yılında geçirdiği trafik kazası nedeniyle iki yıl hastanede yatmak zorunda kalan yazar için Can Yücel, ‘Sen Türkiye’nin en güzel kazasısın’ sözünü söylemiştir.

Adalet Ağaoğlu eşi Halim Ağaoğlu’nu 2018 yılında kaybetmiştir ve bu ölümün ardından yazmayı bıraktığını açıklamıştır. Yazara 2018 yılında Boğaziçi Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilmiştir.

Yazar çoklu organ yetmezliği nedeniyle yoğun bakımda tedavi gördüğü 14 Temmuz 2020 yılında vefat etmiştir. 15 Temmuz 2020’de Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedilmiştir.


Adalet Ağaoğlu Edebi Kişiliği Nasıldır?

İç monolog ve bilinç akışının ilk ustası olan Adalet Ağaoğlu’nun ilk romanı ‘Ölmeye Yatmak’tır. ‘Bağımsız iç konuşma tekniği’ Türk edebiyatı eserleri arasında ilk defa ‘Bir Düğün Gecesi’ adlı eserde denenmiştir.

Adalet Ağaoğlu romancılığı şu cümleleri ile ifade etmektedir: ‘Tek anlatıcıya son vermek; an’ların anlatıcısı olmak; yer zaman ögelerine değişiklik getirmek’. Yazarın roman anlayışını bu cümleler ifade etmektedir.

Adalet Ağaoğlu’nın eserlerinde değindiği başlıca konular şunlardır; Aydın sorumluluğu, aydın bunalımı, aydın kimliği, slogancılık esasına dayanan fikri yapılar, özümsenmemiş modernizm, kadın erkek ilişkileri, sosyal ve siyasal alanda yaşanan tüm değişim süreçleri, toplumsal baskı unsurları, kadın erkek ilişkileri ve cinsel konular.

Yazarın dönem romanlarına verdiği eserlere örnek olarak ‘Bir Düğün Gecesi’ ve ‘Ruh Üşümesi’ verilebilir. Bu romanlarda siyasi bir çözümlemeden değil, siyasal ortamın bireyler üzerindeki etkisi incelenmektedir. Bütün romanlarında aydınlardan bahseden yazar sadece ‘Fikrimin İnce Gülü’ eserinde aydınlardan bahsetmemiştir.

Edebiyatımızda Adaley Ağaoğlu tarafından yazılan ve ünlenen ‘Dar Zamanlar’ üçlemesi son derece ses getiren üçlemeler arasındadır. Bu üçleme şu romanlardan oluşmaktadır; ‘Ölmeye Yatmak’, ‘Bir Düğün Gecesi’ ve ‘Hayır’.


Adalet Ağaoğlu Eserleri Nelerdir?

Ünlü yazar Adalet Ağaoğlu tarafından roman ve tiyatro türünün dışında yazılan eserleri Kitap Vadisi’nden uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz. Yazarın diğer türlerde verdiği eserleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Öykü türünde yazılan eserler;

1. Yüksek Gerilim (1974)
2. Sessizliğin İlk Sesi (1978)
3. Hadi Gidelim (1982)
4. Hayatı Savunma Biçimleri (1997)

Hatıra – Anı türünde yazdığı eserler;

1. Göç Temizliği (1985)
2. Gece Hayatım (Rüya Anlatısı, 1991)

Deneme türünde yazdığı eserler;

1. Güner Sümer Toplu Eserleri (1983)
2. Adalet Ağaoğlu Seçmeler (1993)
3. Karşılaşmalar (1993)
4. Geçerken (1996)
5. Başka Karşılaşmalar (1996)
6. Öyle Kargaşada Böyle Karşılaşmalar (2002)
7. Yeni Karşılaşmalar (2011)
Günce (Günlük) türünde verdiği eserler;

1. Damla Damla Günler (2004)
2. Damla Damla Günler I – II – III (2007)

Mektup türünde verdiği eserler;

1. Mektuplaşmalar (Mehmet Baydur ile beraber) (2005)

Antoloji türünde verdiği eserler;

1. Seçmeler (Kendi Seçtikleri) (Ekim 1993)
Adalet Ağaoğlu Tiyatro Eserleri Nelerdir?

Adalet Ağaoğlu Türk edebiyatının yetiştirdiği en önemli yazarlardan biridir. Farklı türlerde eserleri olan yazarın tiyatro konusunda yazmış olduğu en güzel kitapları Kitap Vadisi’nden satın alabilirsiniz. Adalet Ağaoğlu tarafından yazılan tiyatro eserlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

1. Sınırlarda (1970)
2. Üç Oyun: Bir Kahramanın Ölümü, Çıkış, Kozalar (1973)
3. Kendini Yazan Şarkı (1976)
4. Çok Uzak - Fazla Yakın (1991)
5. Duvar Öyküsü (1992)
6. Fikrimin İnce Gülü (1996)
7. Çağımızın Tellalı (2011)
Adalet Ağaoğlu Romanları Nelerdir?

Edebiyatımızın önemli yazarlarından Adalet Ağaoğlu tarafından yazılan birbirinden güzel romanları Kitap Vadisi’nden satın alabilirsiniz. Yazarın yazdığı romanları şu şekilde sıralayabiliriz;

1. Ölmeye Yatmak (1973)
2. Fikrimin İnce Gülü (1976)
3. Bir Düğün Gecesi (1979)
4. Üç Beş Kişi (1984)
5. Ruh Üşümesi (1991)
6. Romantik Bir Viyana Yazı (1993)
7. Dert Dinleme Uzmanı (2014)
Adalet Ağaoğlu Sözleri ve Alıntıları Nelerdir?

Ülkemizin en değerli yazarlarının başında gelen Adalet Ağaoğlu tarafından söylenmiş birbirinden güzel sözleri ve kitaplarında geçen en güzel bölümleri sizler için derledik. Kendinizden bir parça bulabileceğiniz bu sözleri şu şekilde sıralayabiliriz;

1. Sevileni mülk kılmak, ne iğrenç!
2. Beni yalnız yalnızlığım çoğaltır.
3. Yürek başkaldırır, hayatsa sınar.
4. Hayatla piştiği gibi kitapla da pişmeli insan.
5. Ölmüşüm gibi sevme… Yaşıyorum.
6. Madem ki intihar etmiyoruz, içelim o zaman.
7. Bana gülümsemeyin. Bana inanın. Anlayın.
8. Her şey için hep erken. ..Sonuç: Geç kalmak.
9. Seninle bir deniz kıyısı özlüyorum. Yaz bunu.
10. Bu benim en sevdiğim ışık; sütmavisi aydınlık.
11. Yürümeyenin pabuçları da paçası da temiz kalır.
12. Neyse ki yaram hep usul usul kanıyor. Beni o ısıtıyor.
13. Yeterinde karanlık değil. Gece dediğin katran gibi olmalı.
14. Sabrın panzehiri hazım. İntikamın panzehiri hazımsızlık.
15. Cahilleri çarçabuk doyuma ulaştıran sloganlardan bezginim.
16. Sebi hep büyük ölçüler, engin ufuklar kadını olarak düşünürdüm.
17. Yine de başkalarının kaybı kendininkiler kadar acı vermez kimseye
18. Nicedir hüzün ve acı ne denli büyük olursa, o denli çok gülünüyor.
19. Yaşamamışların koydukları kurallarla her şeyi nasıl genelleyiveriyoruz.
20. Yazar, kendi çaresizliğini yazamaz. Başkalarını yazması da bundandır.
21. Parçalanmış değerler karşısında hayatla uyum sağlamak iki yüzlülüktür.
22. Her şey de haklı ve doğru olmak için her şeyin haklı ve doğru olması gerek.
23. Her şeyin bir anlamı bulunmalı. Kopuşların olduğu kadar, birleşmelerin de.
24. Hayatlarımız ne kadar başkalarına bağlıysa, ölümlerimiz de başkalarına bağlı.
25. Ama ‘özgürlük’ bedava değil. Hayatın en pahalı şeyi. Pahası oranında da değerli.
26. Benim asıl ümidim ümitsizliğimdir! Mutluluksa mutsuzluğun bilincinde olmaktır.
27. Arkasından baktım. Sevdadan ezilmiş değil, sevgisinden büyümüş bir gidişi vardı.
28. Hukuk olmayan yerde yargı, aşk olmayan yerde çocuk, hayat olmayan yerde ölüm.
29. İnsanın, yaşamında, hoşnut edilmeye değer üç beş kişinin kalmış olması az şey midir?
30. Sevmek anlamak mıdır? Anlamak hoş görmek midir? Hoş görmek yok olmak mıdır?
31. Zaman sen ne büyük öğretmensin, ah saygıdeğer zaman, sen ne büyük bir bilgesin! Gaddar bir bilgesin ama. Acımasız. Gerçekler biraz da saklanmalı değil mi? Birazcık, çok değil. İnsanları içkide boğulmaya ya da beynine bir kurşun sıkmaya kalkıştırmayacak ölçüde olsa yeter.
32. Bir insan narkoz almadan, kesilip biçilecek yerini uyuştırmadan kendini kendi eliyle ameliyat eder, bunu da ölmeden başarırsa, insanoğlu için yaşamın en güç yanını, adı yapayalnız olmak denen şeyi de başarır.
33. Ey hayat! Sen ne büyük okulsun. Her yere dalıp çıkmak gerek. Gözünü Kafanı her şeye açık tut sen, ağzını değil. İyi ama, yazmak ağzı açmak değil mi? Yaralının neresi karşı duruş, muhalefet değil mi?
34. Yitirilen inançların yerine, durum zorluyor diye, acilen yarım yırtık yeni inançlar koyuveriyorsan, utanmamak için, salt utanmamak için yeni inançlar edinmişsin gibi dört dönüyorsan ortalıkta, daha çok utançlar yaşarsın.
35. İnsan krepon kağıdından kanatlar takınca kelebek olduğuna inanır. Koyun postunda koyun, kurt postunda kurt… Ülkü de giydirilebilir üstünüze ve Etlik tepeleri dağ görünür gözünüze.
36. Ne yapsam ki? Kime gitsem? Gidecek kimse yok. Herkes görev başında baksana. Herkes işi gücü bırakmış, başkalarına neyi nasıl yapacağını öğretme peşinde.
37. Tam başlandı, bir yerde koptu anlatılmak istenen. Ya kendimizden korkuyoruz ya çevremizden. Ne olduysa oldu şöyle iyi bir açılıp dökülemedik.
38. Acıya bulandıkça kaçınılmaz biçimde buruklaşıyoruz. Yüreklerimiz kanırıldıkça, üstümüze kapaklanmak zorunda kalıyorsak da bakma.
39. Gelmeyeceğinden en küçük bir kuşku duymaksızın bir şeyi beklemek. Böyle bir bekleyiş hiç unutturamaz kendini. Aynı durumdayım.
40. Bilinmedik, ezberlenmedik bir şeylerin kalmış olması, ikili ilişkilerde demek istiyorum, aşınmamışlık, aşınmazlık.. aşılmazlık.

Adalet Ağaoğlu Aldığı Ödüller Nelerdir?

Yazdığı eserlerle hem tartışmalara yol açan hem de gönüllerde taht kuran Adalet Ağaoğlu’na verilen ödülleri şu şekilde sıralayabiliriz;

1. 1975 yılında ‘Yüksek Gerilim’ eseri ile Sait Faik Hikaye Armağanı
2. 1979 yılında ‘Bir Düğün Gecesi’ eseri ile Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü
3. 1980 yılında ‘Bir Düğün Gecesi’ eseri ile Orhan Kemal Roman Armağanı
4. 1980 yılında ‘Çok Uzak-Fazla Yakın’ eseri ile Madaralı Roman Ödülü
5. 1992 yılında Tiyatro konusunda Türkiye İş Bankası Edebiyat Büyük Ödülü
6. 1997 yılında ‘Romantik Bir Viyana Yazı’ eseri ile Aydın Doğan Vakfı Roman Ödülü
7. 1995 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat (Edebiyat) Büyük Ödülü
8. 1997 yılında ‘Romantik Bir Viyana Yazı’ eseri ile Aydın Doğan Roman Ödülü
9. 2018 yılında Erdal Öz Edebiyat Ödülü

Adalet Ağaoğlu Kitapları Kitap Vadisi’nde!

Edebiyatımıza son derece önemli eserleri kazandıran ünlü yazar Adalet Ağaoğlu tarafından yazılan en güzel kitapları uygun fiyatlarla Kitap Vadisi’nden satın alabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.